دومین‌همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی توسعه پایدار دریامحور برگزار شد

۱۱ بهمن ۱۴۰۲ | ۱۵:۵۷ کد : ۲۴۴۵ اخبار و رویداد ها
تعداد بازدید:۴۹۱
دومین همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی توسعه پایدار دریامحور با حضور جمعی از پژوهشگران، اساتید، محققان حوزه های مختلف علوم دریایی و مسئولین وزارت علوم و سازمان های علمی و پژوهشی مرتبط با حوزه دریا، دهم و یازدهم بهمن در دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر برگزار شد.
دومین‌همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی توسعه پایدار دریامحور برگزار شد

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، امیر دریادار حبیب الله سیاری معاون هماهنگ کننده ارتش جمهوری اسلامی ایران ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای ۸ سال دفاع مقدس به ویژه شهدای گرانقدر عملیات بیت المقدس، و پس از قدردانی از عوامل اجرایی و علمی برگزار کننده این همایش، سخنرانی خود را با عنوان " پیشرفت دریا پایه" آغاز کردند تا به دو سوال کلیدی ۱. چرا پیشرفت دریا پایه؟ و ۲. چه باید کرد؟ پاسخ دهند.

وی در ابتدا با مطرح کردن اهمیت دریا به بررسی این موضوع در ۵ محور به شرح زیر پرداختند: ۱. اهمیت دریا از دیدگاه قرآن و روایات ۲. اهمیت دریا از دیدگاه جهانی ۳. اهمیت دریا از منظر اقتصادی ۴. اهمیت دربا از منظر سیاسی و امنیتی ۵. اهمیت دریا در کلام رهبری و ولایت در ادامه با بررسی رابطه دریا و جمهوری اسلامی ایران، بیان کردند که جایگاه ایران از نظر ژئوپلیتیکی در منطقه جنوب غرب آسیا، می تواند مولد قدرت، ثروت، تسلط بر منطقه، ایجاد منزلت و موثر بر روند جهانی باشد. موقعیت ایران در منطقه با توجه به دسترسی به آب‌های آزاد و شمال اقیانوس هند، قرار گرفتن در سرپل راهبردی کریدور شمال _جنوب و شرق _ غرب، کنترل مسیرهای راهبردی منطقه و حاکمیت بر تنگه هرمز، از جمله ظرفیت های ژئوپلیتیکی کشور در حوزه دریا می باشد.

همچنین با اشاره به مثلت طلایی شکل گرفته بین سه گذرگاه آبی مهم دنیا، یعنی تنها هرمز، تنگه مالاگا و تنگه باب المندب به اهمیت بسیار زیاد ژئوپلیتیکی این منطقه اشاره کردند. امیر دریادار سیاری در بررسی علل بی توجهی به ظرفیت های غنی دریایی درکشور به عواملی مانند: تلاش بیگانگان و استعمار بر دور نگه داشتن مردم از دریا و بهره مندی از مواهب آن، عدم آگاهی و شناخت کافی از ظرفیت ها و منابع غنی دریا، کم توجهی به توسعه فرهنگ دریایی و کم توجهی مسئولان کشوری به توسعه طرح های دریا محور اشاره کردند، سپس دلایل عدم توجه حکمرانان به سواحل دریاها را در طول تاریخ کشور، با توجه سخنان مقام معظم رهبری بیان کردند. ایشان در بخش اقتصاد دریا به بررسی بخش های مختلف اقتصادی آبی از جمله شیلات و آبزی پروری، بیوتکنولوژی دریایی، حمل و نقل دریایی، اکتشافات زیستی، گردشگری دریایی، صنایع معدنی و سایر حوزه های مرتبط اشاره کردند و در پایان در پاسخ به چه پرسش " چه باید کرد؟ " به ارائه راهبردهایی جهت بالابردن وزن ژئوپلیتیکی جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر حوزه خلیج فارس و دریای عمان، پرداختند.

بررسی جایگاه کشور در تولیدات علمی دریا محور در سطح جهانی

احمد فاضل زاده رئیس مؤسسه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) در دومین همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی توسعه پایدار دریا محور در دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر که با حضور امیردریادار حبیب الله سیاری، معاونت هماهنگ کننده ارتش جمهوری اسلامی ایران و سایر میهمانان داخلی، خارجی و محققان حوزه علوم دریایی برگزار شد، در سخنانی به بررسی سهم ایران در تولیدات مستندات علمی در حوزه علوم دریایی در سطح جهانی پرداخت.

رئیس مؤسسه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) با ارائه آمار مربوط بیان کرد : در سطح کشور دانشگاه آزاد، دانشگاه تهران و دانشگاه تربیت مدرس به ترتیب با ۵۲۰، ۳۷۲ و ۱۶۷ مدرک، بیشترین تولیدات علمی را در حوزه علوم دریا داشته اند. وی بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران در زمینه تولید علم  بر اساس پایگاه اسکوپوس در جایگاه پانزدهم و بر اساس پایگاه web of science جایگاه هفدهم  را دارد. همچنین بر اساس گزارش سال ۲۰۲۳ سازمان جهانی مالکیت فکری (WIPO) در خصوص اقتصادهای نوآور برتر، کشورهای هند، ایران و قزاقستان در منطقه آسیای مرکزی و جنوبی به ترتیب در جایگاه اول تا سوم قرار گرفته اند. در حوزه تولیدات علمی  بین المللی دریا محور در بازه زمانی ۲۰۲۲-۲۰۱۳ ایران با ۲۸۱۶ مدرک جایگاه ۳۲ در سطح بین المللی و جایگاه ۴ در میان کشورهای اسلامی را داراست که با توجه به پتانسیل بالای محققان و پژوهشگران این حوزه، ظرفیت ارتقای آن وجود دارد.  

همچنین در ادامه وی گفت: به طور متوسط سالانه بین ۵۰۰ تا ۶۰۰ همایش ملی و بین‌المللی توسط مؤسسه ISC  نمایه سازی می شود که در حدود یک درصد از این همایش ها در حوزه علوم دریا است. که نشان می دهد ظرفیت تحقیقات علوم دریایی مغفول مانده و نیازمند سرمایه‌گذاری بیشتر است.

 فاضل زاده از رکورد شکنی ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش که در  مدت هشت ماه دریانوردی و طی بیش ۶۵ هزار کیلومتر مسیر دریایی، یک دور ۳۶۰ درجه دور کره زمین انجام داد، بعنوان برگ زرین دیگری در کارنامه علم، فناوری و اقتدار نظامی جمهوری اسلامی ایران یاد کرد.

در پایان این سخنرانی، فاضل زاده لوح یادبود مؤسسه ISC را به دکتر امیر اشتری لرکی رئیس دانشگاه اهدا کردند.

تاکید رئیس دانشگاه  علوم و فنون  دریایی خرمشهر بر اهمیت توسعه دریا محور از منظر ملی

امیر اشتری لرکی رئیس دانشگاه علوم و فنون دریایی، در ابتدا ضمن خوش آمد گویی به کلیه مهمانان و شرکت کنندگان در همایش، از حضور امیر دریادار دکتر حبیب الله سیاری معاون هماهنگ کننده ارتش جمهوری اسلامی ایران، قدر دانی نمودند و با توجه به حضور دکتر اوسامه قاسم خلیفه رئیس دانشکده علوم دریایی و پژوهشگران دانشگاه های بصره از کشور عراق  و دکتر مورات بگیت رئیس دانشکده علوم دریایی دانشگاه چاناکاله و همأت همراه از کشور ترکیه به ایشان خوش آمد گفتند.

وی در ادامه سخنان خود، در بیان اهمیت توسعه دریا محور از منظر ملی، به ابلاغ سیاست های کلی توسعه دریا محور در آبان ماه سال جاری توسط مقام معظم رهبری و در سطح جهانی به قرار گرفتن این موضوع در لیست اهداف ۱۴ گانه برنامه توسعه سازمان ملل متحد تا سال ۲۰۳۰ اشاره نمودند.

دکتر اشتری در ادامه بیان کردند که " دریاها و اقیانوس ها از مواهب الهی به شمار می روند و ذخایر و منابع سرشاری برای زمینه سازی رشد علم و فناوری، افزایش کار و ثروت، تامین نیازهای حیاتی و تولید اقتدار و بستر مناسبی برای تمدن سازی هستند. ایران با موقعیت ممتاز جغرافیایی و قرار گرفتن در بین دو دریا و برخورداری از هزاران کیلومتر ساحل و داشتن جزایر و ظرفیت های فراوان استفاده نشده، لازم است با حضور موثر در ساحل، فراساحل، دریا و اقیانوس و بهره گیری از آن، به عنوان یک پیشران و محور توسعه برای احراز جایگاه شایسته منطقه ای و جهانی در بهره گیری از دریا اقدام کند‌ " ایشان برگزاری دومین همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی توسعه پایدار دریامحور را  در جهت تاکید بر سیاست گذاری یکپارچه امور دریایی، تقسیم کار ملی و مدیریت چابک و کارآمد دریا به منظور بهره گیری حداکثری از ظرفیت های دریا و در راستای عمل به سیاست های ابلاغی توسعه دریا دانستند. همچنین هدف از این همایش را بررسی ظرفیت های توسعه پایدار در تمامی حوزه های دریایی و ایجاد بستر مناسب برای مشارکت و تبادل نظر بین اساتید، محققان و متخصصان عرصه های علمی و صنعتی و آشنایی و دستیابی به آخرین یافته های علمی، دستاوردها و تکنولوژی روز در زمینه علوم دریایی و ایجاد همسویی و هماهنگی بین محققان و متخصصان در دو بخش دانشگاه و صنعت عنوان کردند. در پایان ضمن امیدواری به ایجاد یا شناسایی  فرصت های جدید برای توسعه پایدار دریا در همه زمینه های علوم دریایی، از کلیه محققان، داوران، مسئولان اجرایی و سازمان های حامی این همایش قدردانی نمودند.

شایان ذکر است نشست های علمی دومین همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی توسعه پایدار دریامحور در ۴ گروه در روزهای ۱۰ و ۱۱ بهمن ماه، با حضور پژوهشگران و اعصای کمیته علمی هر نشست برگزار می شود. نشست های گروه ۱ و ۲  در روز سه شنبه ۱۰ بهمن، در سالن های A و C در دو  دانشکده اقتصاد و مدیریت و منابع طبیعی دریا، در محورهای بین الملل، علوم دریایی (علوم زیستی) و منابع طبیعی دریا (محیط زیست دریا) برگزار گردید. نشست های گروه های ۳ و ۴ در روز چهارشنبه ۱۱ بهمن، در سالن های A و B و C در دانشکده های علوم دریایی و اقیانوسی، اقتصاد و مدیریت و منابع طبیعی دریا در محورهای اقتصاد و مدیریت دریا، علوم دریایی (فیزیک دریا)، منابع طبیعی دریا (شیلات)، اقتصاد و مدیریت دریا (ژئوپلیتیک)، مهندسی دریا برگزار می گردد.

 


نظر شما :