مراسم روز ملی خلیج فارس در دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر برگزار شد

۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۲ | ۱۷:۱۴ کد : ۲۰۰۲ اخبار و رویداد ها
تعداد بازدید:۲۹۸
مراسم گرامیداشت دهم اردیبهشت روز ملی خلیج فارس روز یکشنبه با حضور رییس سازمان منطقه آزاد اروند، مسئولین ادارات شهرستان، اساتید، دانشجویان و کارکنان دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر برگزار شد.
مراسم روز ملی خلیج فارس در دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر برگزار شد

به گزارش روابط عمومی دانشگاه: رییس دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر در این مراسم ضمن عرض خیرمقدم به حاضرین گفت: برای حل مشکلات کشور و توسعه منابع ملی باید از ظرفیت آبی کشور استفاده کرد.

امیر اشتری لرکی اظهارکرد: در طول تاریخ دسترسی به منابع آبی و حضور در دریا تمدن ساز بوده و از این رو خلیج فارس به عنوان شاهراه کلید دسترسی کشور به آب‌های بین‌المللی و دریاهای آزاد اهمیت زیادی دارد.

وی افزود: حضور مقتدرانه ایران در خلیج فارس آثار مطلوبی دارد که مهمترین آن ایجاد امنیت در منطقه است.

رییس دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر به سالروز آغاز عملیات فتح‌المبین در ۱۰ اردیبهشت ۱۳۶۱ اشاره کرد و گفت: اگر جنوب غرب کشور در اشغال دشمن می‌ماند دسترسی به آبهای خلیج فارس در این منطقه قطع می‌شد.

سپس استاد دانشگاه تربیت مدرس: استفاده نام جعلی برای خلیج فارس توطئه استعماری انگلیسی است

استاد دانشگاه تربیت مدرس و محقق جغرافیایی سیاسی از خلیج فارس به عنوان محلی برای تلاقی تمدن‌های بشتری که همواره مورد توجه قدرت‌های جهانی است نام برد وگفت: خلیج فارس به عنوان مروارید توسعه بشر هموراه مورد توجه قرار گرفته و همین موضوع باعث شده تا رقابت‌های استعماری در منطقه شکل گیرد.

مصطفی قادری افزود: خلیج فارس منطقه راهبردی در زمینه ذخایر انرژی است که همین موضوع باعث شده تا قدرت‌های جهانی جهت تامین منافع خود برای تسلط بر آن رقابت دارند.

استاد دانشگاه تربیت مدرس و محقق جغرافیایی سیاسی گفت: عنوان کردن نام‌های غیر از خلیج فارس توطئه‌ای استعمار پیر انگلیس است که قصد دارد فکر ملت‌ها و توجه افکار عمومی و انرژی مسلمانان را از اشغال فلسطین دور کند.

وی هدف گرفتن هویت، وحدت و نام ایران را از مقاصد استعمار برای بیان عناوین جلعی بجای خلیج فارس عنوان کرد و افزود: نمی‌توان عناوین جغرافیایی را با سیاست تغییر داد؛ نام خلیج فارس تا همیشه ماندگار است.

خلیج فارس، نامی تاریخی و ریشه‌دار است و سرهنگ عبدالکریم قاسم دیکتاتور سابق عراق نخستین کسی بود که پس از کودتا در آن کشور، کوشید این نام تاریخی را تغییر دهد.

در ادامه مراسم دکتر محمدرضا سحاب مدیر مؤسسه جغرافیایی و کارتوگرافی سحاب. نخستین مؤسسه جغرافیایی و نقشه نگاری در ایران و منطقه خاورمیانه با ایراد سخنرانی یادآور شد حتی جمال عبدالناصر رئیس جمهوری پیشین مصر و رهبر جنبش عربی نیز اوایل از نام صحیح این پهنه آبی استفاده می‌کرد؛ اما پس از شکست از اسرائیل، تصمیم گرفت پان عربیسم را به خاورمیانه بیاورد و از آن زمان بود که برای تغییر این نام هم تلاش کرد.

وی یادآور شد موسسه جغرافیایی و کارتوگرافی سحاب، ۲۵ هزار نقشه تاریخی و معاصر جهان را به زبان‌های مختلف از کتابخانه‌های سراسر جهان گردآوری کرده است که تقریبا در تمام آنها نام خلیج فارس به‌درستی درج شده است.

سحاب با نمایش ده‌ها نقشه بین‌المللی در دوره‌های گوناگون تاریخی، توضیح داد که یونانیان باستان، از جمله بطلمیوس، خلیج فارس را سینوس پرسیکوس (خلیج فارس) و دریای سرخ که میان شبه جزیره عرب و قاره آفریقا بود را سینوس عربیکوس (خلیج عربی) می‌نامیدند.

وی افزود در اوایل دوران اسلامی نیز نقشه‌نگاران مسلمان، آثار یونانیان، به‌ویژه بطلمیوس را ترجمه می‌کردند؛ تا آنکه خوارزمی، دانشمند ایرانی، نقشه‌ای از جهان که بسیار دقیق‌تر از نقشه بطلمیوس بود را ترسیم کرد.

نقشه‌نگار پیشکسوت کشورمان پس از مرور نقشه‌های دوره اسلامی که در آنها خلیج فارس با نام بحر فارس مشخص شده است، یادآور شد در اروپا نیز تا قرن هفدهم، از همان عبارت یونانی سینوس پرسیکوس استفاده می‌شد و از قرن‌های هفدهم و هجدهم، به‌تدریج، عبارت Persian Gulf جایگزین شد.

در ۲۲ تیرماه ۱۳۸۴، هیات دولت مصوبه ای را تایید کرد که به موجب آن دهم اردیبهشت هرسال ، “روز ملی خلیج فارس” نام گرفت .

خلیج فارس از سمت شمال با ایران، از غرب با کویت و عراق و از جنوب با عربستان، بحرین و امارت متحده عربی همسایه است. وسعت آن ۲۴۰ هزار کیلومتر است و پس از خلیج مکزیکو و خلیج هودسن سومین خلیج بزرگ جهان محسوب می‌شود. خلیج فارس توسط تنگه هرمز به دریای عمان و از طریق آن به دریاهای آزاد مرتبط است و جزایر مهم آن عبارت‌اند از: خارک، ابوموسی، تنب بزرگ، تنب کوچک، جزیره کیش، جزیره قشم، و لاوان که تمامی آنها به ایران تعلق دارد.

خلیج فارس و سواحل آن معادن سرشار نفت و گاز دارد و مسیر انتقال نفت کشورهایی چون کویت، عربستان و امارات متحده عربی است. به همین دلیل، منطقه‌ای مهم و استراژیک محسوب می‌شود. بندرهای مهمی در حاشیه خلیج فارس وجود دارد که از آنها می‌توان بندر شارجه، دوبی، ابوظبی و بندر عباس را نام برد.

خلیج فارس، نامی تاریخی و ریشه‌دار است و سرهنگ عبدالکریم قاسم دیکتاتور سابق عراق نخستین کسی بود که پس از کودتا در آن کشور، کوشید این نام تاریخی را تغییر دهد.

همچنین جمال عبدالناصر رئیس جمهوری پیشین مصر و رهبر جنبش عربی نیز اوایل از نام صحیح این پهنه آبی استفاده می‌کرد؛ اما پس از شکست از اسرائیل، تصمیم گرفت پان عربیسم را به خاورمیانه بیاورد و از آن زمان بود که برای تغییر این نام هم تلاش کرد.

موسسه جغرافیایی و کارتوگرافی سحاب، ۲۵ هزار نقشه تاریخی و معاصر جهان را به زبان‌های مختلف از کتابخانه‌های سراسر جهان گردآوری کرده است که تقریبا در تمام آنها نام خلیج فارس به‌درستی درج شده است.

باتوجه به وجود ده‌ها نقشه بین‌المللی در دوره‌های گوناگون تاریخی، یونانیان باستان، از جمله بطلمیوس، خلیج فارس را سینوس پرسیکوس (خلیج فارس) و دریای سرخ که میان شبه جزیره عرب و قاره آفریقا بود را سینوس عربیکوس (خلیج عربی) می‌نامیدند.

در اوایل دوران اسلامی نیز نقشه‌نگاران مسلمان، آثار یونانیان، به‌ویژه بطلمیوس را ترجمه می‌کردند؛ تا آنکه خوارزمی، دانشمند ایرانی، نقشه‌ای از جهان که بسیار دقیق‌تر از نقشه بطلمیوس بود را ترسیم کرد.

در نقشه‌های دوره اسلامی، خلیج فارس با نام بحر فارس مشخص شده است، در اروپا نیز تا قرن هفدهم، از همان عبارت یونانی سینوس پرسیکوس استفاده می‌شد و از قرن‌های هفدهم و هجدهم، به‌تدریج، عبارت Persian Gulf جایگزین شد.


نظر شما :